sobota, 26 stycznia 2013

Halloween Cupcakes

Cupcakes w wersji halloween'owej :) Mocno kakaowe z frostingiem cream cheese. Było dużo zabawy z lepieniem figurek, ale za to efekt wynagrodził wszystko :D Podobno na imprezie halloween'owej, na którą były specjalnie przygotowywane rozeszły się jak świeże bułeczki!



SKŁADNIKI:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki 
  • 2 szklanki brązowego cukru 
  • 1 szklanka kakao 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii 
  • 2/3 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki białego octu winnego 
  • 2 szklanki zimnej wody

WYKONANIE:


1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papierkami i na razie odstawić na bok.

2. W dużej misce wymieszać sypkie składniki ciasta. W drugiej misce zmiksować/wymieszać razem olej, wodę, ekstrakt z wanilii i ocet.

3. Połączyć sypkie składniki z mokrymi, mieszać nie za długo, tyle tylko, by wszystko się połączyło. Ciasto będzie dość rzadkie.

4. Ciasto wyłożyć do papilotek do 2/3 wysokości. Blachę wstawić do piekarnika i piec 20-24 minuty lub do czasu, gdy wykałaczka wychodzi z ciasta sucha.

5. Po upieczeniu 10 minut studzić w blasze, a następnie babeczki wyjąć i przed nałożeniem kremu całkowicie ostudzić.



6. Z tej porcji wychodzi ok. 22 średnich babeczek.



FROSTING:

  • 300 serka kremowego typu Philiadelphia
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • barwniki spożywcze 

Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwik i zmiksować. Schłodzić ok 1h (ja napewno chłodzę trochę krócej bo zazwyczaj nie chce mi się tyle czekać :P

A potem już tylko za pomocą szprycy...(jak to kiedyś, gdzieś przeczytałam :P) nakładać "tworząc fantazyjne wzory" :D

DEKORACJA:
Figurki lepiłam z masy cukrowej zabarwionej barwnikami (ta była kupiona, ale można też zrobić samemu w domu). Natomiast nagrobki to po prostu połówki biszkoptów zatopione w roztopionej, ciemnej czekoladzie. Napisy robiłam za pomocą wykałaczki z białej czekolady.











Smacznego!!!


Przepis na ciasto pochodzi z jednej z angielskich stron. Przepis na frosting z http://www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz