środa, 23 stycznia 2013

Tort Egipski


Tort zrobiony na wspólne urodziny mojego taty i mojej siostry. Słodki, ale nie za słodki. Chrupiący – na drugi dzień trochę mniej, ale to niektórym akurat pasuje :)










CIASTO:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 40 g zmielonych migdałów
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownice o średnicy 20 cm ( ja użyłam 22 cm). Piec ok. 15 min (sprawdzać patyczkiem) w temp. 170°C.
MASA BUDYNIOWO-MAŚLANA:

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru (polecam dać mniej)
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
  • 340 ml mleka
  • 170 g masła
W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.

MASA Z BITEJ ŚMIETANY:

  • 340 g śmietany kremówki
  • 200 g + 2 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie śmietan fix
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru (plus śmietan fix). Orzechy podpiec do zarumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko, wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować (Uwaga – karmel jest bardzo gorący!). Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając by nie rozdrobnić go karmelu na proszek.

WYKONANIE:
Na paterze ułożuć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią część ubitej śmietany.Następnie kolejny blat… itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu.

DEKORACJA:

  • paczka biszkoptów paluszków
  • paczka ciastek rureczek
Biszkopty układać wokół tortu naprzemiennie z rurkami wg dowolnej kombinacji. U mnie 1 na 3 (choć planowałam 2 na 3 – ładniej wygląda, niestety robiłam dekoracje z resztek biszkoptów i po prostu nie miałam na tyle :) ) Całość przewiązać wstążką.
Smacznego!

Przepis pochodzi ze stronki http://www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz