
Tort, który powstał z przepisu na jedno z moich ulubionych ciast - Milky Way. Prosty i szybki w wykonaniu, a znika ze stołu w mgnieniu oka :D
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao (można dać troszkę więcej, ale nie przesadzać bo będzie gorzkie :P)
MASA MLECZNA:
- ½ szkl mleka
- ¾ szkl cukru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 2 szl pełnego mleka w proszku
- 25 dag masła (ostatecznie margaryny)
WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem, dodać
żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i kakao, dokładnie
wymieszać. Wyłożyć na blachę (25/36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec
ok 29min w 170◦C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Mleko zagotować z cukrem i
cukrem waniliowym, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej
ucierając dodawać ostudzone mleko i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu
wyłożyć masę i przykryć drugą częścią. Wierzch polać polewą i schłodzić w
lodówce.
* modyfikacja na tort:
Ciasto wlałam do tortownicy
(22 cm) zamiast formy. Piekłam prawie godzinę (po
połowie pływało w środku :P)- najlepiej metodą na patyczek. Do środka dałam
trochę ponad połowę masy, resztę na wierzch i boki. Ciasto zawsze pączuje
przynajmniej połową szklanki ciepłej wody z esencją waniliową (albo jakimś alkoholem,
np. wódką).
DEKORACJA:
W moim przypadku obłożyłam tort plastyczną czekoladą, ale można przystroić go klasycznie masą - zostawiając jej trochę więcej do dekoracji (wersja dla leniwych :P)
Czekoladę plastyczną można kupić gotową (np. na Allegro) albo przygotować w domu samemu:
- 2 czekolady (w moim przypadku gorzkie)
- 75 g miodu (najlepiej sztucznego)
Potem dokładnie wyrabiamy w dłoniach i można już lepić :)
Ja rozwałkowałam czekoladę cienko na stolnicy wyłożonej papierem do pieczenia (żeby nie przywierała), a potem obłożyłam delikatnie ciasto pokryte równo kremem.
Z takiej czekolady można przygotować również ozdoby i figurki. Samą czekoladę można przechowywać w lodówce przez dość długi czas.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz