BISZKOPT JASNY:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 5 łyżek mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki śmietany 30%
Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, zmiksować z żółtkami, dodać mąkę proszek i śmietanę, lekko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (25/36 cm) i upiec w 170-180◦C, 30 min*.
BISZKOPT CIEMNY:
- 8 jajek,
- 8 łyżek cukru,
- 8 łyżek mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki śmietany 30%,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, zmiksować z żółtkami, dodać mąkę proszek, kakao i śmietanę - wymieszać lekko, podzielić na pół. Wlać do dwóch foremek i upiec dwa biszkopty (170-180◦C, 30 min)*.
* Ja, żeby zaoszczędzić na czasie przygotowałam wszystkie trzy biszkopty na raz, po czym oddzieliłam 1/3 ciasta na biszkopt jasny do jednej formy, a do pozostałego ciasta dodałam kakao i przelałam do drugiej. Piekłam równocześnie. Potem ciemny biszkopt przekroiłam na dwa blaty. Ponieważ lubię ciasta wilgotne dodatkowo wszystkie blaty napączowałam wodą z 2 łyżkami esencji waniliowej.
MASA:
- 1,5 szklanki mleka,
- łyżka mąki zwykłej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 żółtek,
- 4 cukry waniliowe,
- łyżka kakao,
- 40 dag chałwy waniliowej,
- 2 masła
Z mleka, mąki zwykłej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i żółtek ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać budyń i ucierać. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i dokładnie utrzeć. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.
WYKONANIE:
Na tacy ułożyć ciemny biszkopt, rozsmarować jasną masę, przykryć jasnym biszkoptem, posmarować połową ciemnej masy, nałożyć ciemny biszkopt, równomiernie przydusić (najlepiej położyć na ciasto tackę i przez chwilę przyciskać, aby ciasto się wyrównało). Dokładnie za pomocą długiego noża posmarować biszkopt resztą ciemnej masy.
DEKORACJA:
- bezy 2 opakowania (mnie wystarczyło ok 100g)
- 1 czekolada gorzka,
- 3 łyżki mleka
Smacznego!!!
Przepis pochodzi ze stronki Wielkie Żarcie, dodany przez wiola333
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz