niedziela, 3 lutego 2013

Placek Chałwowy


Przepis znaleziony w kategorii - łatwe, ale ja zdecydowanie zaliczyłabym go raczej do kategorii - bardzo drogi! Do tego dość pracochłonny. Czy efekt jest tego warty? Pozostawiam do indywidualnej oceny. Generalnie ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie i wilgotne. Dla mnie jednak smak chałwy zbyt mało wyczuwalny jak na tak dużą jej ilość. W każdym razie, innym smakował :) 






BISZKOPT JASNY:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany 30%

Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, zmiksować z żółtkami, dodać mąkę proszek i śmietanę, lekko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (25/36 cm) i upiec w 170-180◦C, 30 min*.


BISZKOPT CIEMNY:

  • 8 jajek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki śmietany 30%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, zmiksować z żółtkami, dodać mąkę proszek, kakao i śmietanę - wymieszać lekko, podzielić na pół. Wlać do dwóch foremek i upiec dwa biszkopty (170-180◦C, 30 min)*.

* Ja, żeby zaoszczędzić na czasie przygotowałam wszystkie trzy biszkopty na raz, po czym oddzieliłam 1/3 ciasta na biszkopt jasny do jednej formy, a do pozostałego ciasta dodałam kakao i przelałam do drugiej. Piekłam równocześnie. Potem ciemny biszkopt przekroiłam na dwa blaty. Ponieważ lubię ciasta wilgotne dodatkowo wszystkie blaty napączowałam wodą z 2 łyżkami esencji waniliowej.


MASA:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • łyżka mąki zwykłej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 żółtek,
  • 4 cukry waniliowe,
  • łyżka kakao,
  • 40 dag chałwy waniliowej,
  • 2 masła

Z mleka, mąki zwykłej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i żółtek ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać budyń i ucierać. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i dokładnie utrzeć. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.

WYKONANIE:
Na tacy ułożyć ciemny biszkopt, rozsmarować jasną masę, przykryć jasnym biszkoptem, posmarować połową ciemnej masy, nałożyć ciemny biszkopt, równomiernie przydusić (najlepiej położyć na ciasto tackę i przez chwilę przyciskać, aby ciasto się wyrównało). Dokładnie za pomocą długiego noża posmarować biszkopt resztą ciemnej masy.

DEKORACJA: 

  • bezy 2 opakowania (mnie wystarczyło ok 100g)
  • 1 czekolada gorzka,
  • 3 łyżki mleka
Udekorować bezami, polać ciepłą czekoladą rozpuszczoną z trzema łyżkami mleka.

Smacznego!!!

Przepis pochodzi ze stronki Wielkie Żarcie, dodany przez wiola333


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz